Latin Amerika’da Lacancı psikanalizin en önde gelen isimlerinden biri olan psikanalist Antonio Quinet’nin konuk konuşmacı olduğu bu konferans Axis Yayınları ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenmektedir. Konferans 2 gün sürecektir. Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine katılım ücretsizdir.
Konuşmacılar: Antonio Quinet, Ceren Korulsan, Özgür Öğütcen
11-12 OCAK 2020 / Bahçeşehir Üniversitesi – Fazıl Say Salonu
11 Ocak Cumartesi Günü Programı
9h30 – 10h00 – Açılış Konuşması
10h00 – 11h30 – Antonio Quinet: “Psikoz ve Sosyal Bağ“
11h30 – 12h30 – Sorular ve Tartışma
12h30 – 14h00 – Öğlen Arası
14h00 – 15h30 – Antonio Quinet: “Paranoya ve Bakış”
15h30 – 15h45 – Ara
15h45 – 16h30 – Özgür Öğütcen: “Psikozun Farklı Görünümleri”
12 Ocak Pazar Günü Programı
9h30 – 11h50 – Film Gösterimi: “Akıl Oyunları”
11h50 – 12h00 – Ara
12h00 – 13h30 – Antonio Quinet ile film üzerine tartışma
13h30 – 14h30 – Ara
14h30 – 15h15 – Ceren Korulsan: “Psikozda Beden”
15h15 – 16h00 – Tartışma
16h00 – 16h30 – Kapanış konuşması
Kayıt için aşağıda belirtilen hesaba ödemeyi yapıp dekontu psikanalizarastirmalari@gmail.com adresine göndermeniz gereklidir. Konferans herkesin katılımına açıktır. Ardışık çeviri yapılacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine katılım ücretsizdir.
Katılım ücreti: 200TL Öğrenci: 100TL
Hesap Adı: Psikanaliz Araştırmaları Derneği – İş Bankası
Iban no: TR55 0006 4000 0011 0351 4239 08
Adres: Bahçeşehir Üniversitesi – Beşiktaş Kampüsü – Çırağan Caddesi Osmanpaşa Mektebi Sokak
Antonio Quinet: Psikanalist, psikiyatrist, oyun yazarı. Latin Amerika’da Lacancı psikanalizin en önemli figürlerinden biri olan Antonio Quinet aynı zamanda felsefe doktorudur, doktorasını Alain Badiou ile birlikte yürütmüştür. Quinet psikanalizin pek çok alanıyla ilgilenmektedir: İlk görüşmeler, Lacancı psikanalizin tekniği, yorum, psikozlar, psikozlarda sosyal bağlar ve bakış belli başlı klinik ilgileri olarak sayılabilir. Quinet’nin Axis Yayınları’nın programında olan ve İngilizceye de çevrilen Lac(k)anian Analysis adlı kitabı aslında bu temel kliniğe, başlangıca odaklanmaktadır. Onun sanatçı yanı, tiyatro oyunları yazması ve oynaması ise bu alana vurgu yapmadan geçmememizi gerektiriyor. Rio de Janeiro’da yaşamakta ve klinik pratiğini sürdürmektedir. Yayımlanmış kitaplarından bazıları şunlardır: As 4+1 condições da análise (Rio de Janeiro, 1991, 15. baskı), Teoria e clínica da psicose (Rio de Janeiro, 1996, 5. baskı), A descoberta do inconsciente (Rio de Janeiro, 2000, 5. baskı), Um olhar a mais, Ver e ser visto na psicanálise (Rio de Janeiro, 2002, 2. baskı), Le plus de regard, Destins de la pulsion scopique (Paris, 2004), Psicose e laço social (Rio de Janeiro, 2006), A estranheza da psicanálise, A Escola de Lacan e seus analistas (Rio de Janeiro, 2009), Os outros em Lacan (Rio de Janeiro, 2012, 3. baskı), Édipo ao pé da letra (Rio de Janeiro, 2015, 2016’da Jabuti ödülünü almıştır), Psicosis y lazo social, Esquizofrenia, paranoia (Rio de Janeiro, 2016), Lacan’s Clinical Technique: Lack(a)nian Analysis (Londra, 2017). Katkıda bulunduğu kitaplardan bazıları şunlardır: Jacques Lacan, A psicanálise e suas conexões (Rio de Janeiro, 1993), Extravios do desejo, Depressão e melancolia (Rio de Janeiro, 1999, 2. baskı), Psicanálise e Psiquiatria, Convergências e controvérsias (Rio de Janeiro, 2001), Na mira do Outro (Rio de Janeiro, 2002, 2. baskı), O amor e o divã (Joinville, 2012), As homossexualidades na psicanálise (São Paulo, 2013, 2015’de Jabuti ödülünü almıştır). Quinet Lacan Brezilya’da kitabının ve Lacan’ın Freud’un Teorisinde ve Psikanaliz Tekniğinde Benlik seminerinin, Psikanalizin Etiği seminerinin ve ayrıca Televizyon metninin çevirmenidir. Bilinçdışı-Sahnedeadlı tiyatro grubunun yöneticisidir, yedi adet tiyatro oyunu yayımlamıştır ve bunları dünyanın pek çok kentinde sahnelemiştir. Quinet’nin yazdığı tiyatro oyunları şunlardır: A lição de Charcot (Rio de Janeiro, 2005), X, Y e S, Abertura do teatro íntimo de Strindberg (São Paulo, 2014), Óidipous, filho de Laios (São Paulo, 2015), O sintoma, Variações freudianas 1 (São Paulo, 2014), O Ato, Variações freudianas 2 (São Paulo, 2014), Hilda Freud, Collected Words (Londra, 2015), Hilda y Freud, Una laguna creativa (Buenos Aires, 2016), Hilda e Freud (Rio de Janeiro, 2016, 2. baskı), Abramse os histéricos! (São Paulo, 2017), Artorquato, Vida e obra de Torquato Neto (São Paulo, 2006-2017, 2. baskı).
Ceren Korulsan: Psikanalist, Psikiyatrist ve Psikanaliz Araştırmaları Derneği kurucu üyesidir. Yakında Axis Yayınları tarafından yayımlanacak olan Antonio Quinet’nin Şehrin Deli Efendileri kitabını çevirmektedir ve pek çok yazılı ve sözlü çeviri yapmıştır. Psikanaliz Araştırmaları Derneği bünyesinde psikanaliz hakkında dersler ve seminerler vermektedir.
Özgür Öğütcen: Psikiyatrist, Psikanaliz Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyesi ve başkanıdır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir. Slavoj Zizek’in Komünist Ufuk ve Bruce Fink’in Lacancı Psikanalize Bir Giriş kitaplarının çevirmenidir. Psikanaliz Araştırmaları Derneği bünyesinde psikanaliz hakkında dersler ve seminerler vermektedir.
Antonio Quinet Konferası’na davet…
“Freud psikanalitik kliniğe özgü durumları tanımlarken, hem psikanalizdeki diğer akımların takip etmekte olduğu, hem de bizim düşüncemizin yani Jacques Lacan’ın düşüncesinin dahil olduğu psikiyatrik sınıflamayı temel almıştır: ‘Bugün kullandığımız kategoriler klasik psikiyatriden gelmektedir: nevroz, sapkınlık ve psikoz, sonuncusu iki temel tipe ayrılır, şizofreni ve paranoya. Bu kategorilerin her birine psikanaliz öncesi tarihten bir isim denk gelir. Paranoya için Kraepelin, şizofreni için Bleuler, sapkınlık için Krafft-Ebing ve nevroz için Charcot.’ Ayrıca buraya nevrozun iki büyük klinik tipi olan histeri ve obsesyonel nevrozu da ekleyebiliriz, psikoza ise üçüncü bir psikoz tipi, manik depresif psikozun kökeni olan ve Freud’un Emil Kraepelin’den aldığı melankoliyi eklemeliyiz.” Antonio Quinet, Şehrin Deli Efendileri (Çev. Ceren Korulsan)
Psikanalizin şizofreni, paranoya, melankoli ve manik depresif psikoza yaklaşımı hep büyük bir merak konusudur. Bunlar sadece psikiyatriye ve ilaç tedavisine mi aitlerdir? Psikanaliz şizofren ya da manik depresif bir özne hakkında ne söyler? Bütün bu durumların psikanalitik bir yaklaşımla ele alınması mümkün müdür? Yaklaşık on yıldır biz psikozu anlattıkça klinisyenlerin zihinlerinde ve yaklaşımlarında mütevazı değişiklikler oluşmaya başladı. En azından durumun göründüğünden daha karmaşık olabileceği ve güncel psikiyatrinin ve onun ilaçlı tedavisinin bütün dertlere deva olmadığı yönünde kanaat parıltıları oluştu kimi klinisyenlerde. Psikoza olası bir psikanalitik tedavi yaklaşımının nasıl olabileceğini yaklaşık kırk yıldır bu konular üzerine çalışan, bu özneleri bizzat kendi klinik pratiğinin içinde gören birinden duymak, Antonio Quinet’den bahsediyoruz, ve ona akıllardaki soruları sormak için sizleri 11-12 Ocak 2020’de düzenlenecek olan Antonio Quinet Konferansı’na bekliyoruz. Lacancı psikanalizin bu konulardaki canlılığını ve güncelliğini görmek Türkiye’de klinik pratiğini sürdüren klinisyenler için çok önemli, çünkü hal böyle olmayınca çoğu olgu duyulmaz, görülmez hale gelebiliyor. Bizi sevindiren bir husus daha var: Her geçen gün daha fazla sayıda genç psikiyatrist ve psikolog bu konulara ilgi duymaya başlıyor, kitapları okuyorlar, onlara anlatılandan daha fazlasını talep ediyorlar. Lacancı psikanalistlerin kendi klinik pratiklerinde yaşadıkları güçlüklere nasıl yaklaştığını, onlardan neler öğrenebileceklerini merak ediyorlar. Bu durum bizim açımızdan çok mutluluk verici. Lacancı psikanalizin sadece bir “düşünce akımı”, “entelektüel saçmalıklar” ya da bir “felsefe” olmadığını gördüklerinde ve bunu kendi öznel deneyimlerinin içine alçakgönüllü bir şekilde dahil ettiklerinde Lacan’a, onun öğretisine ve onun öğrencilerinin söylediklerine ilişkin kulakları her zamankinden daha fazla açılıyor. İçinde bulunduğumuz klinik alanın durağanlığını, yeknesaklığını, klinik olarak tıkandığı noktaları görme, anlama ve aşma konusunda bu toplantının meslektaşlarıma küçük bile olsa bir ivme vereceğine inanıyorum. Sizleri toplantımıza davet ediyorum.
Saygılarımla,
Özgür Öğütcen
Psikanaliz Araştırmaları Derneği Başkanı