Psikanaliz Araştırmaları Derneği

Lacan Sempozyumu 2018

“ÇAĞIMIZIN BİLİNÇDIŞININ ÖZNESİ ÜZERİNE ETKİLERİ”

 

Konuşmacılar: Albert Nguyen, Özgür Öğütcen, Ceren Korulsan, Oğuzhan Nacak

Tarih: 03.11.2018     Yer: Saint Benoit Lisesi, Karaköy, İstanbul

 

Psikanalizin güncelliğinden hala bahsedebilir miyiz? Birçok mecrada tersi söyleniyor olsa da belki de psikanalizin varlığına en çok ihtiyaç duyulan zamanlardayız. Freud’un çağında yaşamıyor olduğumuz doğrudur. Lacan’ın çağında da değiliz. Peki bu çağda uygarlığın huzursuzluğundan bahsetmemek mümkün mü? Sürekli çare aranan yalnızlık hissi, ilişkilerdeki kopukluk, akıllı telefonlara sıkışıp kalmış olmak, madde kullanımı, kendini iyi hissetme reçeteleri, dünyanın içinde savrulup durduğu savaşlar ve politik çıkmazlar çağındayken ve onlarca başka örnek ile bu huzursuzluğu adlandırmak veya ortaya koymak mümkün iken psikanaliz nerede konumlanıyor? İşlevsellik ile, sonuç odaklı olmak ile, etkinlik parametreleri ile öznenin tatminkar yanıtlar üretmesi olası görünmüyorsa psikanalizin güncelliğini korumadığını söylemek mümkün değildir. Öte yandan böyle bir çağda psikanalizin nasıl bir etkisi ve geleceği olacağı sorusundan da kaçınamayız. Bu sempozyumda çağımızın özne üzerine etkilerini konuşacağız.

Ceren Korulsan

 

Zamanımızın en önde gelen Lacancı psikanalistlerinden biri olan Albert Nguyen’i dinleme fırsatını kaçırmamanızı öneririm. Lacan Sempozyumu 2018’in konusu bizim de uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu: Yaşadığımız çağ nasıl bir çağ? Bu dönemin özne üzerindeki etkileri neler? Etrafımızda gördüğümüz, kendimizin deneyimlediği pek çok çatışma, sorun, politik çıkmaz ne anlama geliyor? Psikanaliz bunlara nasıl bakıyor? Albert Nguyen’in bu konuları ele alan çok yakınlarda çıkmış bir kitabı var: Fransızca orijinal adı Quand seuls restent les mots: Psychanalyste au son de l’époque. Türkçeye “Sadece kelimeler geriye kaldığında” diye çevrilebilir. Bu kitabın etrafında da tartışma yapacağız. Psikanalizle, yaşadığı çağla, bunun özne üzerindeki etkileriyle, Lacan’la ilgilenen herkesi sempozyuma bekleriz.

Özgür Öğütcen

 

Albert Nguyen kimdir?

Psikanalist (AME), Psikiyatrist
EPFCL Kurucu Üyesi
Collège de clinique psychanalytique du Sud-Ouest’in eğitmeni Albert Nguyen psikanalitik pratiğini Fransa’nın Bordeaux kentinde sürdürmekte ve aynı şehirde aylık seminerler vermektedir. Çok geniş bir ilgi alanına sahip olan Albert Nguyen’in başlıca ilgili alanları şöyle sıralanabilir: Aşk, jouissance, arzu, Gerçek, psikoz(lar), Georges Bataille, Samuel Beckett, Helene Cixous, Maurice Blanchot, Jacques Derrida, Jean Luc Nancy. Nguyen’in yayımlanmış kitapları arasında belli başlıları şunlardır: La perdi(c)tion de Georges BatailleEssai de psychanalyse; Quand seuls restent les mots; Au risque de la topologie et de la poésie. Elargir la psychanalyse (önsöz). Bunlar dışında L’en-je adlı önde gelen Lacancı dergide çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
AlbertNguyen’in L’en-je adlı dergideki bazı makalelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Albert Nguyen – L’en-je

 

Sempozyum Programı:

08.30-09.00: Kayıt

09..00-09.15: Açılış Konuşması

09.15-11.15: Albert Nguyen – Dümeni Tutmak: Gerçek Karşısındaki Özne

11.15-12.00: Tartışma

12.00-13.00: Öğle arası

13.30-14.15: Özgür Öğütcen – Özne ve Zeitgeist

14.15-14.30: Ara

14.30-15.15: Ceren Korulsan – Bu çağda psikanalizin hala bir geleceği var mı?

15.15-16.00: Oğuzhan Nacak – Cinsel ilişki mümkün müdür?: Çağımız ve Westword Örneği

16.00-16.45: Tartışma ve Kapanış 

 

Kayıt Bilgileri:

Etkinlik dili Türkçe ve Fransızcadır. Konferans sırasında ardıl çeviri yapılacaktır.
Sempozyum kayıt ücreti 150 TL’dir. 
Öğrenciler ve PAD Seminer Katılımcıları için kayıt ücreti: 100 TL’dir.
Sempozyuma katılmak isteyenlerin aşağıda bilgileri bulunan hesaba katılım ücretini yatırıp psikanalizarastirmalari@gmail.com adresine dekontu mail atmaları gerekmektedir. Hesap Adı: Psikanaliz Araştırmaları Derneği – İş Bankası
Iban no: TR55 0006 4000 0011 0351 4239 08